arkista muotoilua

Materiaalilähtöistä muotoilua & konstruktiivista muotoilututkimusta

2.2 Verkkokauppa

2.2.1 Helposti ostoskoriin, kotiin – ja takaisin

Parhaimmillaan verkko-ostos tulee suoraan valmistajalta tilaajalle, ja molemmat ovat tyytyväisiä. Aina kaikki ei suju yhtä suoraviivaisesti.

Alunperin digitalisaation piti pelastaa maailma paperiroskasta ja pienentää varastoja. Helsingin Sanomien artikkelin mukaan Zalandolle palautetaan 50–70 prosenttia tilatuista vaatteista. Samasta vaatteesta voidaan tilata useampi koko kotiin sovitettavaksi ja palauttaa huonosti istuvat.

Sosiaalinen media on synnyttänyt ilmiön, jonka seurauksena tilataan vaate, otetaan kuva tai kuvataan videopätkä jaettavaksi ja palautetaan vaate verkkokauppiaalle. Yhden kuvan hiilijalanjälki on melko suuri, kun huomioidaan edestakaiset kuljetukset verkkokaupasta kotiovelle ja takaisin. Palautetun tuotteen edelleen myyminenkään ei ole täysin vaivatonta.

Finpron eCom Growth -kasvuohjelman asiantuntija Leevi Parsama ehdottaa ratkaisuksi hintojen personointia. Vähemmän palauttava asiakas saisi halvemmat hinnat.

(Nalbantoglu 2017.)

Steve Dennis kirjoittaa Forbesissa (9.8.2018), että toisin kuin kuvitellaan, kaupankäynti ei ole yhtä kannattavaa verkossa kuin kivijalkamyymälässä. Ilmaiset toimitukset, vaihdot ja palautukset syövät verkkokauppojen kannattavuutta. Palautettuja ja vaihdettuja tuotteita ei useinkaan voida myydä alkuperäisellä hinnalla, koska ne ovat sovitettuja, ja etenkään jos ne palautetaan sesongin vaihduttua. Dennisin mukaan Mikael Korsin CEO John Idol on todennut jo 2.2.2016 Bloombergin artikkelissa: “Unfortunately today, e-commerce generates a lower operating profit for us than four-wall, brick-and-mortar. We think over time that will reverse itself but… when the consumer requires free delivery, free return, wonderful packaging, plus there’s a new trend that people are buying multiple sizes of things to try them at home and then return them, that all is a negative headwinds for us.” Eli verkkokaupan tulos jää huonommaksi kuin kivijalkakaupan, koska kuluttajat haluavat ilmaisen toimituksen ja palautuksen, upean pakkauksen, ja lisäksi tuotteista ostetaan useampia kokoja kotiin sovitettaviksi ja palautettaviksi.

Pakkauksilta vaaditaan kestävyyttä edestakaisille matkoille ja niiden pitää olla suljettavissa helposti uudelleen. Pakkausmateriaalia voisi vähentää sillä, että primääripakkaus toimisi myös kuljetuspakkauksena, kun tilataan vain yksi tuote. Silloin tuotetiedot voisivat olla suljetun pakkauksen sisällä.

2.2.2 Kuinka pohjoismaista muotoilua pakataan maailmalle?

Halusin saada ulkomaisten vaateverkkokauppajättien rinnalle vertailukohdaksi kotimaisen verkkokaupan, jonka tuotteilla on pitempi käyttöikä. Teemu Kiiski Finnish Design Shopilta vastasi sähköpostitse heidän kuljetuspakkauksiaan koskeviin kysymyksiin.

Brändi

Kysyin, mistä Finnish Design Shopin kuljetuspakkaukset tunnistaa. Yrityksen kuljetuspakkaukset yksilöidään käyttämällä sulkemisessa logoteippiä. Osassa pienemmistä pakkauksista on logopainatukset.

Tuotteet ehjinä perille

Finnish Design Shop toimittaa tuotteita kuluttajille kaikkialle maailmaan, joten tuotteet toimitetaan yleisimmin suoraan kotiosoitteeseen. Pientuotteet pakataan yrityksen omalla varastolla erilliseen kuljetuspakkaukseen, mutta huonekalut ja muut isot tuotteet toimitetaan niiden omissa kuljetuspakkauksissa. Pakkaamisen kannalta haastavimpia ovat isot huonekalut, joiden pakkaaminen vaatii paljon manuaalista pakkaamista, ja joita ei voi tai kannata lähettää kuljetuslavalla.

Asiakkailta tulee aika vähän palautetta kuljetuspakkauksista. Yleisin palaute on, että pehmustetta käytetään liikaa. Tuotteet pitää kuitenkin suojata riittävän hyvin pehmusteella, että ne saapuvat ehjinä asiakkaille. Kuljetusliikkeiltä on saatu tarkat kuvaukset pakkausvaatimuksista, joita noudatetaan. Siksi kuljettajilta ei ole tullut kuljetuspakkauksiin liittyvää palautetta.

Palautusten osuus suhteessa tilauksiin on alle viisi prosenttia. Yleisin palautuksen syy on, ettei tuote ole vastannut tilaajan odotuksia.

Pakkauskehitys

Eri tuotteille sopiva pakkaustapa on opittu ajan myötä, joskus kantapäänkin kautta. Logopainettuja pakkauksia ja logoteippiä on alettu käyttää, kun tilausmäärät ovat kasvaneet. Tällä hetkellä selvitetään vaihtoehtoja kuplamuoville, tarkoituksena pakkausmuovin määrän vähentäminen. Finnish Design Shopin näkökulmasta optimaalinen pakkaus on brändinmukainen, nopea pakata, kestävä, muoviton, kierrätettävä ja suojaa hyvin tuotetta.

Optimaalinen pakkaus on brändinmukainen, nopea pakata, kestävä, muoviton, kierrätettävä ja suojaa hyvin tuotetta.

Finnish Design Shop on perustettu vuonna 2004. Yrityksen valikoimassa on yli 170 brändiä, joita toimitetaan yli 180 maahan. (https://www.finnishdesignshop.fi/terms_and_info2.php?p=tietoa_meista [viitattu 10.12.2018])

2.2.3 Tulevaisuuden kauppa ja jakelu

Kiertotalouteen liittyvä kehitys on tapahtunut pääasiassa pakkausmateriaaleissa, kun taas pakkausten tuotantolinjat ja muoto eivät ole muuttuneet radikaalisti. PacTec-messuilla oli tiistaina 29.5.2018 puhujana tulevaisuustutkija Ilkka Halava. Esityksen aiheena olivat logistiikan ja kaupankäynnin muutokset, jotka tulevat vaikuttamaan myös siihen mitä pakataan ja miten. Halavan kotisivulta löytyy tulevaisuuden jakeluteihin liittyvä video, jossa käsitellään samoja teemoja. Siinä esiintyvät Risto Linturi, Tuuli Kaskinen, Jussi Armanto, Lari Hovi, Mika Pantzar ja Vesa Vuoti.

Jakelu

Tällä hetkellä monet verkossa ostetuista tuotteista pitää edelleen noutaa itse postista, matkahuollosta, kioskista tai lähikaupasta. Tähän ollaan kehittämässä ratkaisuja, joiden avulla isokokoiset lähetykset voidaan toimittaa turvallisesti kotiosoitteeseen, vaikka vastaanottaja ei ole paikalla.

Valmistus

Halavan näkemyksen mukaan tuotteiden räätälöinti tietylle käyttäjälle lisääntyy. Esimerkiksi T-paita voidaan suunnitella tilaushistorian perusteella yhdelle tietylle asiakkaalle, tarjota sitä hänelle ja valmistaa tilauksen jälkeen. 3D-tulostus on jo nyt kehittynyt ensimmäisistä laitteista muuhunkin kuin mallien tulostamiseen. Esimerkiksi laitteiden varaosia ja erilaisia piensarjoja voidaan jatkossa tehdä 3D-tulostamalla. 3D-tulostin ei vaadi suuria tuotantotiloja, ja siksi tuotteet voidaan valmistaa lähellä loppukäyttäjiä. Halavan mukaan globalisaatio on saavuttanut huippunsa ja kääntynyt laskuun. Lokalisaation myötä tuotteita ei kuljeteta yhtä pitkiä matkoja, ja logistiikkaketju muuttuu.

Kuljetus

Kuljetuksen määrään ja kuljetustapoihin vaikuttaa öljypohjaisen polttoaineen hinnan nousu. Lääkkeiden toimittamista dronella on jo kokeiltu Saksassa ja Yhdysvalloissa. Kulkuvälineiden robotisaatio, eli itseohjautuvat kulkuvälineet otetaan suuremmassa mittakaavassa todennäköisesti ensin käyttöön rahtiliikenteessä. Mika Pantzarin mukaan yksityisautoilijat eivät luultavasti halua luopua ratista ja kaasupolkimesta ainakaan lähitulevaisuudessa.

Sensoriteknologia

Tuuli Kaskisen mukaan sensoriteknologia helpottaa tavaroiden sijainnin reaaliaikaista seurantaa. Sen avulla tavarat pystyvät myös keskustelemaan keskenään ja siirtymään samaan paikkaan.

Jokainen on media

Erilaisten yhteisöpalvelujen takia jokaisella on tietty yleisö, olipa seuraajia kymmenen tai kymmenentuhatta. Halavan mukaan koti on kauppa. Jos jakaa kuvan kotoaan, joku saattaa kiinnostua esimerkiksi huonekalusta ja tehdä siitä ostotarjouksen.

Tapaus Ikea

CNNMoneyn artikkelissa ”Smaller stores and virtual reality: Is this the future of Ikea?” (Petroff 2017) kerrotaan, kuinka Ikea pyrkii vastaamaan kaupankäynnin muutoksiin. Amazonin kaltaiset verkkokauppajätit haastavat vähittäiskauppiaita säälimättä, ja verkkokauppa on muuttanut asiakkaiden odotuksia. Ikea on ryhtynyt kokeilemaan uusia vähittäiskaupan keinoja ja teknologisia innovaatioita, joilla se toivoo saavansa pidettyä asiakkaansa. Artikkelissa mainitaan, että pilottiohjelman myötä Ikea alkaa myydä tuotteitaan myös kolmansien osapuolien verkkosivuilla vuonna 2018.

Vuonna 2015 Ikea poikkesi totutusta konseptistaan. Se avasi ensimmäiset liikkeensä, jotka olivat pienempiä ja lähempänä keskustaa kuin totutun konseptin mukaiset varastomyymälät esikaupunkialueilla. Asiakkaat voivat tehdä tilauksensa verkkokaupassa ja noutaa tilauksensa vaivattomasti paikallisesta liikkeestä.

Ikean keittiö- ja makuuhuonetuotteita on esitelty useissa pop-up-liikkeissä. Muun muassa Lontoolaiset saivat käyttää Ikean tuotteita ”Dining Club” -pop-up-ravintolassa aterioiden valmistamiseen ystävien kanssa.

Ikea ja Apple ovat kehittäneet yhdessä laajennetun todellisuuden applikaatiota, jonka avulla asiakkaat voivat testata, miltä Ikean tuotteet näyttävät heidän kotonaan, ennen ostopäätöksen tekemistä. Tarkoituksena on helpottaa esimerkiksi keittiökalusteiden valintaa, koska uusi keittiökalustus on suhteellisen suuri investointi.

< Edellinen sivu  Seuraava sivu >

%d bloggaajaa tykkää tästä: