Jätin alkuvaiheessa tarkoituksella rakenteen sovelluksen määrittelemättä ja keskityin kokeilemaan aaltopahvin mahdollisuuksia.
4.4.1 Taittuva kansirakenne

Ensimmäinen muotokokeilu, jossa taiteltava kansirakenne tehdään nuuttauslinjoilla. Kannen laskokset kääntyvät rakenteen sisälle.
4.4.2 Ristikkorakenne pop-up-tekniikalla

Muotokokeilu, jossa käytän pop up -tekniikkaa, eli rakenteessa on taitoksilla ja viilloilla tehtyjä vastakkaiseen suuntaan kääntyviä osia. Pop up -tekniikan etuna on pieni materiaalihävikki tuotannossa ja rakenteiden yllätyksellisyys. Lopputuloksissa on jotain samaa kuin kirjoissa ja korteissa joista nousee avatessa kolmiuloitteisia kuvia.
Tekniikkaa on esitelty Paul Jacksonin kirjassa Cut and Fold Techniques for Pop-up Designs (Jackson 2014).
4.4.3 Kansirakenne ulospäin kääntyvillä laskoksilla

Kokeilin kansirakennetta jossa on ulospäin kääntyvät sisäkkäiset laskokset. Laskosta voisi käyttää esimerkiksi ripustukseen.
4.4.4 Kulmatuellinen rakenne

Mietin voisiko erillisten kulmatukien sijasta tehdä yksiosaisen rakenteen jonka kulmat on vahvistettu. Tein kulmiin sisäänpäin kääntyvät vahvikkeet. Niiden avulla voidaan suojata esimerkiksi pyöreän kappaleen pakkaukseen jättämät tyhjät nurkat iskuilta.

Kesän aikana pohdin keinoja kuvata itse muotoiluprosessia, eli ajatustyötä rakennekokeilujen taustalla. Lopulta päädyin animaatioon. Tässä animaatiossa on 341 ruutua, eli monta tuntia on kulunut reilun minuutin pituisen pätkän käsikirjoittamiseen ja piirtämiseen. Animaatio on kuitenkin katsojalle kiitollisempi vaihtoehto kuin sarja kuvia ja tekstikappaleita, joten minun ei auttanut kuin kääriä hihat ja ruveta piirtämään. Instagramia varten lyhensin animaation alusta ja lopusta sen verran, että minuutin raja ei ylittynyt.
4.4.5 Lasipallolle pakkaus

Valitsin pakkauksen rakennekokeilujen lähtökohdaksi lasipallon. Palloa ei voi sellaisenaan pinota, ja lasi vaatii hyvän suojauksen.
Mietin kuinka pallon saa tuettua kuution sisään, ja ensimmäinen ajatus oli tämä: kaksi kuutionpuolikasta jotka kiinnitetään toisiinsa.
Hahmottelin rakenteen ensin tulostuspaperille teippaamalla palat toisiinsa. Pallo tuetaan pop-up-taitoksilla pakkauksen keskelle.

Kun sain mallin valmiiksi, taittelin sen.


Kasvatin kuution mittasuhteita, etteivät sisälle taittuvien osien reunat jäisi liian kapeiksi.


4.4.6 Viistokulmainen kuutio
Pallo ei vaadi täysin kuution muotoista pakkausta, joten halusin kokeilla viistoja kulmia, niin kuin niistä olisi sahattu kolmion muotoinen pala pois. Paul Jackson on antanut esimerkkejä kuution muodon rikkomisesta muun muassa kulmien muotoa muuttamalla. (Jackson 2012, 53-65.)
Hahmottelin kulmaa ensin kopiopaperille.

Teippasin kulman kolmiuloitteiseksi, ja mietin miten kannen laskokset pitää tehdä, että lopputuloksena on kuutio.

Tein mallin aaltopahvista ja totesin, että kansirakenne on liian monimutkainen. Pitkän taittelun jälkeen kansi lopulta loksahti kiinni, ja pysyi kiinni ilman lukitusta.

Pakkauksena rakenne ei kuitenkaan toimi ainakaan näin pienessä mittakaavassa, kun taitoksista tulee niin paljon vääntöä eri suuntiin.

4.4.7 Kannettava pakkaus


Kokeilin kantokahvaratkaisua, jonka voisi tehdä ilman että pakkauksen kylkiin tehdään reikiä. Tässä kokeilussa tein yhden kyljen tuplana, että sain helposti suljettavan ja avattavan kannen ja toimivat kantokahvat. Pakkauksen painopiste jakautuu kuten laukuissa, kun kantokahvat eivät ole kannen keskellä, vaan kylkien jatkona.

Kantokahvat voidaan kääntää kuljetuksen ajaksi kannen päälle pinoamista varten ja nostaa ylös kotiin kannettaessa.

Tein ensimmäisen kokeilun pienessä mittakaavassa, ja päätin tehdä vielä isomman mallin eri mittasuhteilla, että voin testata kahvan toimivuutta. Kantokahvakokeilu onnistui yllättävän hyvin jo ensimmäisellä kokeilukerralla.
4.4.8 Verkkokaupan ostoskassi aaltopahvista

Tämän rakennekokeilun lähtökohtana oli pakkauksen kantaminen noutopisteestä kotiin. Mitoitin kahvat paperimallineiden avulla niin, että ne lukittuvat toisiinsa ja aukeavat helposti kantoasentoon nostamalla.

Ajatus kahvojen lukitukseen tuli kartonkisesta tarramuistiopakkauksesta (Flying Tiger Copenhagen).

Ensimmäisen aaltopahvimallin jälkeen päätin pidentää kahvoja, jotta kantoaukot tulevat yläasennossa lähemmäs toisiaan.


Lopputulos on pakkauksen ja kassin yhdistelmä. Tein pakkauksen kantokahvat pitkille sivuille, kansiläpät lyhyille sivuille. Jatkoin kansiläppiä sivuilta taitosten yli niin, että ne sulkevat pakkauksen yläreunat tiiviisti. Lukitus tulee keskelle, kansi näyttää viimeistellyltä ja avaaminen on vaivatonta.
