arkista muotoilua

Materiaalilähtöistä muotoilua & konstruktiivista muotoilututkimusta

5. Päätelmä

Muotokokeilujen avulla halusin selvittää, johtuuko aaltopahvin melko yksipuolinen käyttö kuljetuspakkauksissa materiaaliin liittyvistä rajoitteista. Rakennekokeilujen perusteella aaltopahvia voi kuitenkin käyttää todella monipuolisesti erilaisten rakenteiden tekemiseen. Muotoilun avulla jo käytössä olevilla valmistusmenetelmillä voidaan tehdä pakkausratkaisuja, jotka eroavat perinteisistä kuljetuspakkauksista ja tarjoavat kuluttajille miellyttävän lupauksen tuotteesta.

Aaltopahvi valmistetaan uusiutuvasta raaka-aineesta ja se voidaan kierrättää, mutta ympäristöystävällisyys ei ole ainoa valintaperuste. Pakkauksen tulee myös toimia mahdollisimman hyvin.

Digitalisaatio on muuttanut ihmisten ostokäyttäytymistä, ja pakettien lähetys yrityksiltä yksityisille on yleistynyt. Toimitusketjua on parannettu, toimitustapoja ja noutopisteitä lisätty. Kuljetuspakkausten suunnittelussa tuntuu unohtuneen tärkein, eli loppuasiakas. Pakkausten yhteydessä digitalisaatiolla tarkoitetaan yleensä RFID-tunnisteita, joilla pakkauksia voidaan seurata, ja laajennetun todellisuuden sovelluksia, mutta ne on lisätty perinteiseen laatikkoon, joka on suunniteltu siirrettäväksi lavalle pinottuna trukilla, ei kantaen lähikaupasta kotiin.

Muotoilun avulla pakkauksista saadaan helpommin avattavia ja kannettavia. Brändin muotokieli voidaan ulottaa myös pakkauksiin. Mikäli asiakas harkitsee vielä ostoa, hyvä kuljetuspakkaus voi vahvistaa ostopäätöstä, epämääräinen pakkaus puolestaan heikentää sitä. Kuljetuspakkaus on ensimmäinen käsin kosketeltava asia verkkokaupan ostokokemuksessa. Materiaalin lämmin tuntu ja esimerkiksi paikoilleen loksahtavan kannen ääni parantavat materiaalin kokemuksellisuutta.

< Edellinen sivu  Seuraava sivu >