Kiertotalouteen liittyvä kehitys on tapahtunut pääasiassa pakkausmateriaaleissa, kun taas pakkausten tuotantolinjat ja muoto eivät ole muuttuneet radikaalisti. PacTec-messuilla oli tiistaina 29.5.2018 puhujana tulevaisuustutkija Ilkka Halava. Esityksen aiheena olivat logistiikan ja kaupankäynnin muutokset, jotka tulevat vaikuttamaan myös siihen mitä pakataan ja miten. Halavan kotisivulta löytyy tulevaisuuden jakeluteihin liittyvä video, jossa käsitellään samoja teemoja. Siinä esiintyvät Risto Linturi, Tuuli Kaskinen, Jussi Armanto, Lari Hovi, Mika Pantzar ja Vesa Vuoti.

Jakelu

Tällä hetkellä monet verkossa ostetuista tuotteista pitää edelleen noutaa itse postista, matkahuollosta, kioskista tai lähikaupasta. Tähän ollaan kehittämässä ratkaisuja, joiden avulla isokokoiset lähetykset voidaan toimittaa turvallisesti kotiosoitteeseen, vaikka vastaanottaja ei ole paikalla.

Valmistus

Halavan näkemyksen mukaan tuotteiden räätälöinti tietylle käyttäjälle lisääntyy. Esimerkiksi T-paita voidaan suunnitella tilaushistorian perusteella yhdelle tietylle asiakkaalle, tarjota sitä hänelle ja valmistaa tilauksen jälkeen. 3D-tulostus on jo nyt kehittynyt ensimmäisistä laitteista muuhunkin kuin mallien tulostamiseen. Esimerkiksi laitteiden varaosia ja erilaisia piensarjoja voidaan jatkossa tehdä 3D-tulostamalla. 3D-tulostin ei vaadi suuria tuotantotiloja, ja siksi tuotteet voidaan valmistaa lähellä loppukäyttäjiä. Halavan mukaan globalisaatio on saavuttanut huippunsa ja kääntynyt laskuun. Lokalisaation myötä tuotteita ei kuljeteta yhtä pitkiä matkoja, ja logistiikkaketju muuttuu.

Kuljetus

Kuljetuksen määrään ja kuljetustapoihin vaikuttaa öljypohjaisen polttoaineen hinnan nousu. Lääkkeiden toimittamista dronella on jo kokeiltu Saksassa ja Yhdysvalloissa. Kulkuvälineiden robotisaatio, eli itseohjautuvat kulkuvälineet otetaan suuremmassa mittakaavassa todennäköisesti ensin käyttöön rahtiliikenteessä. Mika Pantzarin mukaan yksityisautoilijat eivät luultavasti halua luopua ratista ja kaasupolkimesta ainakaan lähitulevaisuudessa.

Sensoriteknologia

Tuuli Kaskisen mukaan sensoriteknologia helpottaa tavaroiden sijainnin reaaliaikaista seurantaa. Sen avulla tavarat pystyvät myös keskustelemaan keskenään ja siirtymään samaan paikkaan.

Jokainen on media

Erilaisten yhteisöpalvelujen takia jokaisella on tietty yleisö, olipa seuraajia kymmenen tai kymmenentuhatta. Halavan mukaan koti on kauppa. Jos jakaa kuvan kotoaan, joku saattaa kiinnostua esimerkiksi huonekalusta ja tehdä siitä ostotarjouksen.

Tapaus Ikea

CNNMoneyn artikkelissa ”Smaller stores and virtual reality: Is this the future of Ikea?” kerrotaan, kuinka Ikea pyrkii vastaamaan kaupankäynnin muutoksiin. Amazonin kaltaiset verkkokauppajätit haastavat vähittäiskauppiaita säälimättä, ja verkkokauppa on muuttanut asiakkaiden odotuksia. Ikea on ryhtynyt kokeilemaan uusia vähittäiskaupan keinoja ja teknologisia innovaatioita, joilla se toivoo saavansa pidettyä asiakkaansa. Artikkelissa mainitaan, että pilottiohjelman myötä Ikea alkaa myydä tuotteitaan myös kolmansien osapuolien verkkosivuilla vuonna 2018.

Vuonna 2015 Ikea poikkesi totutusta konseptistaan. Se avasi ensimmäiset liikkeensä, jotka olivat pienempiä ja lähempänä keskustaa kuin totutun konseptin mukaiset varastomyymälät esikaupunkialueilla. Asiakkaat voivat tehdä tilauksensa verkkokaupassa ja noutaa tilauksensa vaivattomasti paikallisesta liikkeestä.

Ikean keittiö- ja makuuhuonetuotteita on esitelty useissa pop-up-liikkeissä. Muun muassa Lontoolaiset saivat käyttää Ikean tuotteita ”Dining Club” -pop-up-ravintolassa aterioiden valmistamiseen ystävien kanssa.

Ikea ja Apple ovat kehittäneet yhdessä laajennetun todellisuuden applikaatiota, jonka avulla asiakkaat voivat testata, miltä Ikean tuotteet näyttävät heidän kotonaan, ennen ostopäätöksen tekemistä. Tarkoituksena on helpottaa esimerkiksi keittiökalusteiden valintaa, koska uusi keittiökalustus on suhteellisen suuri investointi.

(Petroff, Alanna. 15.6.2017. Smaller stores and virtual reality: Is this the future of Ikea? London: CNNMoney [verkkojulkaisu] [viitattu 8.6.2018.] Saantitapa: https://money.cnn.com/2017/06/15/technology/ikea-small-stores-online-sales/)